Kreatív Ipar és ipari módszerek a Kreatív Ágazatban?

Vendégem: Rabb Szabolcs klasztermenedzser

Évek óta vitatkozunk civil és nem civil fórumokon arról, hogy a kulturális ágazatban létezik-e az üzleti élet folyamatrendszere, lehet-e a kulturából üzletet csinálni.
Mi azt gondoljuk igen. Mindenből lehet tisztességes megélhetést biztosítani és jövedelmet termelni, amire van kereslet, aminek megszerzésére vágyat érzünk.
A kérdés az, hogy a kulturális ágazat sokszínűsége és komplexitása találkozik-e a kereslettel, a fogyasztók érdeklődésével. Van-e kereslet a kultúrára? Van-e fizetőképes kultúra fogyasztó? Csak az ingyenes, bárki számára elérhető események és fesztiválok keltenek érdeklődést?
Gondoljon bele a kedves olvasó, ha van megtakarított pénze gondolt-e már arra, hogy kortárs festményt vásároljon. Pedig egy jól megválasztott festmény nemcsak a lelket, de a családi pénztárcát is gazdagíthatja (befektetés).
A Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter (33 jeles dél-dunántúli szervezettel a tagjai között) azt a célt tűzte ki maga elé, hogy nemcsak a kulturális ágazat szereplőit készíti fel a piaci versenyre, de a társadalmat is felkészíti arra, hogy a kulturális javak folyamatos jövőbeni fogyasztása ne terhelje túl szervezetünket – szellemünket. Erre is fel kell készülni. Nem lehet hetente 1 alkalommal színházba, 1 alkalommal moziba és 1 alkalommal felolvasó esre menni felkészülés nélkül. Befejezésül egy kedves ismerősöm egyik kedven középkori -perzsa meséje, némileg alakítva:

Álmában egy fiatalember belépett egy üzletbe. A pult mögött egy idősebb ember állt. „Mit árusít Ön, uram?” – kérdezte tőle indulatosan. A bölcs barátságosan válaszolt: „Mindent, amit Ön óhajt.” A fiatalember elkezdte sorolni: „Akkor nagyon szeretném a betegségek és a szegénység megszüntetését, az előítéletek eltörlését, nagyobb egységet és megértést szeretnék a nem­zetek között, aztán egyenlő jogokat a nőknek, a nemzeti kisebbségeknek, tisztes polgári demokráciát mindenkinek, boldogságot az embe­reknek…. stb. Ekkor a bölcs közbeszólt: „Bocsásson meg, fiatalember, Ön félreértett engem. Mi nem árusítunk gyümölcsöt. Csak a magot adjuk el.”

Üdvözlettel:
Rabb Szabolcs
klasztermenedzser
Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter

Kreatív Ipar és ipari módszerek a Kreatív Ágazatban?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Szabolcs!
  Köszönöm, hogy a “magvas” történetet megosztottad, s lévén magam is magárus – drukkolok magunknak!
  A Dél-Dunántúlon – olykor úgy érzem – magzati állapotban leledzik pl. az Internet kultúrája is, a blogkultúrát is beleértve. Ezért is tehetünk valamennyit, hiszen a munka világának kultúráját, az abban résztvevő felek interaktív párbeszéde igen szépen emelheti! De a hagyományos értelembe vett kulturális értékek “beágyazottságáért” is tehetünk a neten, kipróbálva új eszközöket és módszereket, közzétéve tapasztalatainkat – elmondva, melyik mag, melyik földben, milyen “kertészkedés” mellett lesz termékeny.
  A Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszternek magam is ezért lettem tagja, miképpen valószínüleg a többiek is (a másik 32 szervezet), s ebben az a szép, hogy senkit sem érdekel, hogy milyen politikai nézetet vall a másik, mert ez tényleg CIVIL szervezet.
  Világ magárusai egyesüljetek! 🙂

  Kedvelés

 2. Bár nem igazán profilom, de mint Te ie említetted (kicsit sarkítva) az üzlet az (a kultúrában is) üzlet…
  Elgondolkodtató amit leírtál, nem tudom Te vagy az egyesületnek célja e az „üzletcsinálás”, amennyiben igen, akkor akár ez a blog, és az online na meg a offline élet megannyi területe rendelkezésedre áll. A nyitott szemlélet, amit te és gondolom a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter is képvisel, mindenképp predestinál erre. Csupán belelestem a weboldalba, amire a neved linkel, ez egy nonprofit történet ugye?
  Remek megoldást látnék egy mecenatúra építésben, melyben akár a kortárs művészeket lehet támogatni, rengeteg lehetőség lenne ezen a területen is…

  Sok sikert!

  Taubert István

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s