Magyar lakatfalra nemzeti lakatot!

nemzeti lakatok Pécs

Felirat az ablakban: A Trafikban lakat kapható!

A felvétel vadonatúj, 2013 júniusi, a lakatok, az épület meg a felirat – ősrégi!
Gondoljunk csak bele: hol van már a trafikok ideje? Az bizony már a felelőtlen idők homályába veszik, manapság a Nemzeti Dohánybolt a menő.
Ráadásul a felirat a régi idők kereskedői szemléletét tükrözi, amelyben természetes volt, hogy a keresletet teremtő szituációt a jó kereskedői vénával megáldott trafikos kihasználta, vagyis a keresletre azonnal ráültette a hasznot hozó kínálatot, ezáltal a leleményes trafikost versenyelőnyhöz juttatva azokkal szemben, akik nem rendelkeztek üzleti érzékkel, s csak a dohányt nyomták a rozoga polcaikról, meg a filléres gyufát esetleg…

Szóval ma már más idők járnak – jobban teljesítünk, ha szabad a sajtot kiénekelnem a vezető párt tisztségviselőinek szájából -, szó nincs már arról, hogy a szerelmeseknek Pécsett a Nemzeti Dohányboltban lakatot is árulhatnának. Csak semmi piac, csak semmi profit a versenyelőnyből, amit az üzleti érzék hozhat. Tessék beérni a cigaretta, a jégkrém, a fagylalt, a nyalóka hozta pénzzel, drága újtrafikos polgártársak!

Amúgy pedig szó sincs róla, hogy ne kellett volna ügyesség a trafokok megszerzéséhez – csak a marketing egy másik ágáról kellett lerázni a gyümölcsöket. Ezt az ágat nem üzleti érzéknek, hanem politikai érzéknek, még pontosabban a társadalmi kapcsolatok hatékony működtetésének nevezik.
(Igaz ugyan, hogy ezt egyesek talpnyalásnak nevezik, sőt más testrészekkel is összefüggésbe hozzák, de nem szabad ezzel túl komolyan foglalkoznunk.)
Hiszen a lényeg az: ha magyar lakatfalra nemzeti lakatot akarunk, akkor egyéni indítványként be kellene terjesztenie valakinek a magyar parlament színe elé a lakatos törvényt, vagyis azt, hogy Pécsett, kivételként, a Nemzeti Dohányboltokban lakatot is lehet árusítani.
Elvégre a törvény ne legyen vak a helyi sajátosságokat illetően.

Persze magyar boltban magyar lakat legyen, ne mindenféle nyugati vackeráj.

*****

Kapcsolódás a lakatfal történéseihez:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s