Multi világ: már a második Shell kút zár be Pécsett

A multik gazdaságtana és az autós

– Nem éri meg nekik, ezért csuk be ez is! – mérgelődik az opeles srác, mint aki mindent ért a világból, a multik gondolkozásmódját, a főkönyvelők észjárását is ide értve, majd hozzá teszi, hogy kár volt beengedni őket amikor kitört a kapitalizmus, mert sz@rn@k ezek a lakosság ellátására, ezeknek csak a pénzünk kell – aztán csattan az autója ajtaja, már csak a szája mozgását érzékelem meg a füstöt, amit a mérgesen felpörgetett motor köp ki magából.

Mindez Pécsett, a Tüzér utcai Shell kútnál történik, ahol magam is tankolni szoktam, de tizenkettedikétől, autós társaimhoz hasonlóan, már nem fogok.

Dühöngök én is, messzebbre már nem éri meg elhajtanom üzemanyagért, miért is ne volna nekem jó a MOL benzinje!? Elvégre nem vagyok horvát, akinek a MOL jelenti a multit, amely céget Horvátországban éri a vád, hogy sz@rik a lakosság ellátására, az ésszerűsítésnek mondott intézkedései a horvát emberek munkahelyének elveszítésével járnak ésatöbbi ésatöbbi – hajszálra mint idehaza, csak más cégekre vonatkoztatva.

A Shell persze nem a kapitalizmus kitörésekor érkezett Magyarországra. Én már a kitűnő Trabantomba is Shell keveréket töltögettem – a fene se érti, hogyan lett ellenség hirtelen a cég, mármint szemét multi…

Ellenség-e egy-egy multinacionális cég?

Egészen hajmeresztő az az egyoldalúság, amellyel a multinacionális cégeket vagy az Európai Uniót szemléljük! Pontosabban ahogy szemléltetik velünk! Vagy ahogyan haragunkban gondolnánk.
A bezáró kút egy kilométeres körzetében Európa egy másik arcát is megismerhetjük, a beömlő milliárdok és az azok nyomán születő létesítmények képében.

És ezekért persze nem haragszunk, sőt észre sem vesszük őket:

Tízmilliárdos beruházás - Janus Pannonius Program
Tízmilliárdos beruházás – Janus Pannonius Program

Persze a bezáró Shell kutak Pécsett egy másik gondolatsort is elindítanak, amely nem arról szól, hogy folyamatosan gazdagabbak, több benzint fogyasztók lennénk…

***

Az autózásról, autókról másutt számos bejegyzés található:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s