Sok vagy kevés háromezer tüntető?

Tüntetés Pécsett

Rákay Philip mércéjén mérve a budapesti tüntetésen hárommillió, Pécsett pedig húszezer tüntetővel számolhatunk.
A saját mérce Pécsett kicsit kevesebb dühös emberrel számol – mintegy háromezren tiltakoztak a közfelháborodás napján, (Budapestet illetően pedig – jelen nem lévén – tartózkodnék a saccolástól.)

Pécsett a háromezres szám annyit jelent, hogy az elmúlt hetek ötödik és egyben legjobban megszervezett tüntetésén nem hogy csökkent volna, hanem alaposan megnőtt a résztvevők száma.

Ha ennek okát kutatjuk, akkor ide kell sorolnunk a Weöres Sándor szobor átadásakor kirobbant pécsi (majd országossá dagadó) botrányt. Kiderült, a kulturális élet szereplői által giccses zsánerszobornak tartott “alkotás” készítője, Kligl Sándor nyílt pályázat nélkül, NKA által biztosított közpénzen dolgozott.
Tudni érdemes, hogy Pécs fideszes vezetőinek szinte minden mondatában szerepel a pécsi szó, de mint ez a példa is mutatja, a munkák lehetősége nem tükrözi a városi szlogent: “Pécsinek lenni több!”
A november 11-i szoboravatáskor egy pécsi szobrász liszttel tisztelte meg a szobrot.

Szoborliszt
Szoborliszt – Mém a Bognár Stúdiótól

A nagyobb részvételt a felkészülési idő hosszabb volta és egy villámcsődület (flashmob) és annak internetes utóélete is generálta.

A tüntetésre 2014 november tizenhetedikén 18 órakor került sor, egy időben a huszonegy magyar város tüntetésével, immár pódiumot és jó hangosítást is biztosítva (nem úgy, mint korábban).
A beszédek összefoglalták a társadalom sérelmeit (pl. Heindl Péter, Nagy Erzsébet, Nagy Bandó András) az adóktól, a keleti nyitástól, a NAV-botránytól, a korrupciótól, az oktatástól, a szegénységen át a kultúráig.
A beszédekben – akárcsak az általam ismert magyar tiltakozások szónoklataiban – több volt a múlt, mint a jövendő. Több volt az elhatárolódás, mint a pontosan körvonalazott összefogás felrajzolása. Elhatárolódás a pártoktól, a teljes huszonöt évtől, az előtte lévő negyventől és így tovább.

Vajon létezik-e egy mindenfajta párttól, mindenféle eddigi eszmétől szűz, idealizált magyar ember? Pláne tömegesen, tettre készen, egymást átölelve…? – ezt már én kérdezem, immár tűnődve a tüntetéseken hallottak alapján.

A tömeg, amely a NAV székházat, a FIDESZ székházat és a kormányhivatal épületét is meglátogatta, mentes volt az erőszaktól.
Akárcsak Budapesten.
Bár a közmédiának csúfolt médiumok a mostani tüntetők erőszakosságáról énekelnek, nincs igazuk. Hiszen emlékszünk: a 2006-ban a békésnek mondott tüntetők kemény magja rombolt, barikádot épített és gyújtogatott.
És akkor most ez, a mostani tömeg a rendbontó?

De térjünk vissza a kérdésre: háromezer tüntető Pécsett sok vagy kevés?

***

Upgrade:
Egy pécsi képviselő a Facebookon lehazaárulózta a tüntetőket: A Fodor Ibolya dráma

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s