Beszámoló a Mikulás Világkongresszusról

Még a Krampusszal is cimborált a Pécsi Mikulás, hogy jó hírünket kelthesse Dániában

Néhány napja adtunk hírt „A Mikulást repülőn látták” címmel arról, hogy többen bizony a nagy fehér szakállúval találkoztak a Koppenhága-Budapest repülőúton.

A Mikulás Kongresszus magyar nagykövetétől, a Pécsi Mikulástól azóta megtudtuk:

A napokban érkeztem haza a Mikulás Világkongresszusról, mely hagyományosan minden nyáron megrendezésre kerül Bakkenben, a Koppenhága melletti kisvárosban. Itt gyűlnek össze a világ Mikulásai, hogy megünnepeljék a karácsonyt, a varázslatot, az ünnepet. Az idei évben igazi Hungarikummal, a szaloncukorral ismertettem meg a találkozó résztvevőit és apró népét is. Tudnivaló ugyanis, hogy a szaloncukor egy magyar specialitás az ünnepre, s szinte csak mifelénk aggatnak cukorkákat a fenyőfára ünneptájt. Igazi kuriózum év közben a szaloncukor, a Szerencsi Bonbon segített abban, hogy a nyár közepén is megfelelő ajándék-készlet álljon a Télapó és a gyerekek rendelkezésére.

Az idei eseményen a Krampusz is különös látványosságnak számított, tudnivaló ugyanis, hogy az északi régiókban a téli ünnepkörhöz nem kapcsolódik az ördög figurája. Hasonlóképpen érdeklődést váltott ki a nagy mennyiségű ajándék virgács is, melyet természetesen ez alkalommal vidám és barátságos ajándéknak szánt a Krampusz. A küldöttség „kisördöge” látta el továbbá a zászlóvivő feladatát is, így ördöge volt Mikulásunknak a talpraesett segítővel. Összegezve a magyar küldöttség sikeresen teljesítette Mikulás-nagyköveti feladatát.

A dániai Mikulás-eseményt sok évvel ezelőtt Christian Nielsen, az úgynevezett “Tribini professzor” találta ki, aki korának igazi showman-je volt. Ő hívta életre a Mikulás Világkongresszust, melyet 1957 óta minden évben megrendeznek.
A Mikulások összejövetele igazi nyári ünnepé vált, melyre a Mikulások a világ minden tájáról érkeznek, hogy találkozzanak és megbeszéljék a mikulásipari dolgokat. A Mikulások felvonulnak Bakkenben és Koppenhága belvárosában is. Idén több mint 130 férfi és női Mikulás gyűlt össze, s többek között Dániából, Norvégiából, Svédországból, Grönlandról, Franciaországból, Japánból, Németországból, Hongkongból, Izraelből, Spanyolországból, Kanadából, az Egyesült Államokból, Angliából, Romániából és természetesen Magyarországról is érkeztek résztvevők, – tudtuk meg a Pécsi Mikulástól.

A Mikulás Kongresszus – Tribini professzor kezdeményezése óta -, minden évben összehívja a Mikulásokat, hogy az ünnepi szezonon kívül a különböző kultúrákból származó Mikulások találkozzanak, s tapasztalatokat és ismereteket cseréljenek egymással, valamint örömet szerezzenek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Mikulások Koppenhágában
Mikulások Koppenhágában – köztük a magyar is!

A Mikulás Kongresszus felvonulása Koppenhágában

 ***
Mikulásügyi dolgokban számtalan információt nyerhetünk a magyar Mikulás blogjából. Lám, egy rendes Mikuláshoz nem csak szán, Krampusz, piros alma meg virgács, hanem blog is tartozik!

Pécsi Mikulás

Friss hírünk: Személyi jövedelemadónk 1%-át kéri a Pécsi Mikulás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s